Vandaag verjaart de man des huizes. Helaas is hij 's morgens weg voor de kinderen wakker worden en pas weer thuis als zij (bijna) in bed liggen. Vandaar dat we gisteravond alvast een verjaardagsmaal aten. Kip, patat en sla, daar wordt iedereen vrolijk van.
Maar bij een verjaardagsmaal hoort eigenlijk ook nog wel een lekker toetje. Bovendien lagen er 2 peren in de fruitschaal die eigenlijk op moesten. Na wat nadenken heb ik er een peren tarte tatin van te maken. ik gebruikte een receptje van de allerhande als basis, maar die was voor een tarte tatin met appels, bovendien had ik ook niet alle andere ingedienten in huis.
Hoe deed ik het:
Peren tarte tatin
-2 peren
-100 g suiker
-100 g boter
-2 plakjes bladerdeeg
- vuurvaste ovenvorm
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Boter in de vorm verdelen en de suiker erover heen strooien.
Peer erover verdelen en op een laag vuur de suiker en boter laten karameliseren. Ondertussen bladerdeeg uitrollen.
Als het boter / suiker mengsel een bruine stroopachtige massa is geworden de vorm van het vuur nemen en de bladerdeeg over de peren draperen.
Ongeveer 20 minuten in de oven, tot de bladerdeeg gaar en knapperig is.
Dan taart uit de oven halen, bord bovenop de vorm leggen en de vorm met bord omkeren.
Eén tip, doe dit omkeren niet boevn het fornuis. Bij mij lekte er nog al wat karamel uit en het koste flink wat tijd dat weer van het fornuis af te krijgen.
Dit recept levert een klein taartje op. Net genoeg als dessert voor 2 volwassenen en 2 kleine kinderen. Maar de hoeveelheden zijn natuurlijk makkelijk aan te passen. De hoeveelheid suiker vond ik ruim, dat zou ik de volgende keer wat minder doen.
Het lijkt mij ook erg lekker wat noten tussen de peren te leggen. Ik durfde dat nu nog niet aan, in verband met ons jongste moppie.
Een fotootje was natuurlijk leuk geweest, maar hij was helaas al heel snel op...
Bovendien zorgde het omkiep-debacel boven het fornuis ervoor dat hij beter smaakte dan dat hij eruit zag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten